Bu Blogda Ara

Lohusa Serbeti

Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır
Lohusa Şerbeti Tarifi
Lohusa Şerbeti Neden Yapılır ? 
Lohusa Şerbeti Nasıl İkram Edilir
Lohusa Şerbeti
    Bu hafta samimi arkadaşlarımız Sinan ve Selinin bebekleri oldu , bizde dün bebeğimizi görmek için ziyaretlerini gittik güle güle büyüsün dileklerimizi iletip bebeğimizin hediyesini verdik , Bebeğimizin ismi Mira olmuş , bu arada merak edip Mira isminin anlamına baktım , ismin çok değişik şekillerde pek çok dilde geçtiğini gördüm ama en çok kuyruklu yıldız anlamına geliyor yani mitolojide okyanusta yunus balıklarına yol gösteren bir yıldız anlamında kullanılıyor, bunun dışında İspanyolcada 'bak' anlamına geliyormuş , ne güzel isim çok beğendim , güle güle adıyla şanıyla bahtıyla büyüsün Mira Bebek .

    Dün bize gittiğimizde lohusa şerbeti ikram ettiler , çok beğendim tarifini istedim , ölçüleriyle olmasa da içindekileri sıraladılar , bende bu konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yaptım arayanlar için.
bir kaç kişiden sorup nasıl yaptıkları ne kadar miktar malzeme koyduklarını sordum ve en uygun tarifi sizinle paylaşmaya karar verdim , bizim kültürümüzde lohusa şerbeti olmaz yani ben anneme sordum ve bizde böyle bir şey olmadığını söyledi , bizde bebeğin doğumu ve bebeği görmek için geldikleri ziyarette pirinçli kat kat göbete ikram edili yanında kuru meyve hoşafı da olur , bu göbeteyi yapmak çok maharet ister yapımı zor ve uğraştırıcıdır ama çok lezzetli olur , tatarlar aralarında cıyın köbetesi derler , nasip kısmet olursa bu yaz gittiğimde yaparız belki annemle , ben tam olarak bilmiyorum ondan öğrenmem gerekli.
   Şimdi konumuz Lohusa şerbeti idi , göbeteye kadar gitti mevzu ilahi ben :)
Sonuç olarak Kızım Sevim uzaktan baktı bebeğe , anne bebek uyuyor dedi , bizde dedik alıp eve götürelim olmaz benim kardeşim var zaten adı da Rüzgar demez mi bizde ona dedik ki o zaman Rüzgarı alıp eve getirelim olmaz o dışarıdaki kardeşim eve giremez anlayacağınız Sevimin kardeşi var ama bizimle yaşamaması evimize gelmemesi gerekiyor , geçenlerde de komşunun bebeğini kucağıma aldığımda şiddet ile itiraz etti , ve onu hemen annesine vermem gerektiğini sert bir dille söyleyip uyardı , yani anlayacağınız sevim kardeşe karşı , o dışarıda başkalarının kucağında gördüğü bebeklerin kardeşliğiyle çok mutlu evde ağlayan zırlayan bir bebek kat'iyen istemiyoruz hayır olsun bakalım..
  • Kiraz Şerbeti tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz
  • Aşure Tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz
  • Ödem Attıran İçecek Tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz
  • Limonata Tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz
  • Diş Dirgti hediği Tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz
Lohusa Şerbeti Tarifi
Lohusa Şerbeti Ne İşe Yarar  ?
Lohusa Şerbeti Neden Yapılır ? 
Lohusa şerbetinin anne sütünü arttırdığı söylenir, ayrıca yeni doğum yapan annenin toksinlerinden arınması içinde kullanılır . Ayrıca süte geçerek hem anneye şifa verirken bebeğinde bu şifa kaynağından yararlanması sağlanır.
Lohusa Şerbeti Nasıl İkram Edilir ?
Lohusa Şerbeti yeni doğum yapan bayanlar için yapılsa da eve gözü aydına gelenlere de ikram edilir. İkram için şık bardaklar güzel porselenler ve çok şık sürahi ve cam şişeler ile gümüş tepsilere konularak süslü bir şekilde servis edilir, yeni bebek bu şekilde müjdelenir. günümüzde bebeğin cinsiyetine göre farklı şekillerde kurdeleler  ile ayrıca şık kumaş parçalarıyla da süslenebilir , bunun için farklı süsleme biçimleri de düşünülebilir. Ayrıca bu iş için organizasyon şirketleri ile de görüşülebilir.

Lohusa Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler ; (1 litre)
  • 200 gram lohusa şekeri (Aktarlarda satılıyor)
  • 1 su bardağı + yarım çay bardağı toz şeker 
  • 4 adet kabuk tarçın (her biri ortadan ikiye bölünürse daha iyi aroma verir)
  • 7 adet karanfil
  • arzuya bağlı olarak kuru zencefil ve 1 adet muskat ayrıca havlıcan , zerdeçal , yeni bahar , ve kakule de konabilir (göz kararı çok abartmadan suyuna koyabilirsiniz tatları keskin olan baharatları en son şerbeti ateşten almadan 10 dakika önce koymanız tavsiye edilir acı olmaması için )
  • üzerini süslemek için kavrulmuş çam fıstığı
Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır 
Lohusa Şerbeti Tarifi ;
  • Lohusa şekeri ve toz şekeri bir tencereye koyup üzerine su eklenir , içine tarçın kırılıp , karanfil eklenir kaynatılır.
  • Kaynatılma işleminin ardından başka baharatlar kullanmak isterseniz , kaynatma bitimine yakın eklemenii tavsiye ederim , şerbetin acı olmaması için 
  • Şerbet 20 dakika kadar soğuyunca buzdolabına alınır , ve soğuk isteyenlere bardağa 1 parmak kadar koyup soğuk su ilave edilir, sıcak isteyenlere yine 1 parmak koyarak sıcak su eklenir. 
  • üzerine kavrulmuş çam fıstığı , dilerseniz çekilmiş  ceviz veya antep fıstığı ile servisde edilebilir.

Not Farklı Baharatlar için ; Aktarlarda özellikle Antalya ve çevresinde lohusa şekerinin yanında lohusa baharı da isterseniz tüm baharatlarıyla beraber size veriyorlar , çeşit çeşit şifalı baharatlar karışık oluyor hazır poşetlerde
Lohusa Şerbeti

Hazır Baharatlı Lohusa Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 1.5 - 2 litre su
  • 2 kilo toz şeker
  • 300 gram lohusa Şekeri
  • lohusa baharı
  • Üzeri için Kavrulmuş çam Fıstığı 
Hazır Baharatlarla Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılıyor
  • Lohusa şekerini 1.5 - 2 litre suda kaynatıyorsunuz 2 kilo toz şeker koyarak parça parça koyarak kaynatın , 
  • indirmeye yakın 1 saat sürenin dolmasına yaklaşık 15 dakika kala baharatlarını ekleyip kaynatıp tel süzgeç ile süzün
  • Kaynayan şerbet soğumaya bırakılır,
  • gelenlere ikram ederken bir iki parmak şerbet koyup, sıcak isteyenlere sıcak su, soğuk isteyenlere soğuk su ekleyerek üzerine kavrulmuş çam fıstığı ilave edip , yanında tatlı tuzlu kurabiye koyarak servis ediyorsunuz , 
  • Arzu edenler için küçük tabaklara çekilmiş ceviz ve çekilmiş antep ve  toz tarçında koyup tatlı kaşığı ilede servis edebilirsiniz 
Bebeğiniz sağlıkla sıhhatle güzel günler ile büyüsün ,
Afiyet şeker ve de şifa olsun.

Lohusa Şerbeti Tarifi
Lohusa Şekeri Nedir
Lohusa Şerbeti Şifası

Yorumlar

  1. Çok güzel görünüyor,çocukluğuma gittim,İzmirde mevlütlerde yapılırdı,küçükken çok severdim,şimdi aklıma düştü,bir ara yapayım,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel hatırlamanıza vesile olduğum için çok sevindim :)

      Sil

Yorum Gönder

ADSIZ SEÇİLEN YORUMLARDA İSİM BELİRTMENİZİ RİCA EDERİM.
Yorumlarınızla yazılarıma renk verdiğiniz için teşekkür ederim.