Bu Blogda Ara

Blogunu . Com Uzantısına Taşırken Yapılması Gerekenler

Alan adı neden önemli? Blogunuzda yazdığınız yazılara ve değindiğiniz konulara uygun olarak seçtiğiniz isim aslında internette sizin/blogunuzun markası. Ve bu marka altında yazdıklarınız kadar markanızı oluşturan alan adı da değerli ve önemli. Blogunuzun sıkı takipçileri ya da tesadüfen blogunuza ulaşan kişiler yazılarınızı hep sitenizin adıyla anımsayacaktır. O yüzden çevrimiçi ağlarda kulandığınız isimi farklı sektör ya da farklı kişiler tarafından kullanılmadan “.com,net,biz” gibi uzantılarını da almanızı öneririz.


Alan adını alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Alan adınızı alırken Bumhaber’de daha önce yayınladığımız aşağıdaki maddelere dikkat edebilirsiniz.
  • Alan adınız mümkün olduğunca kısa olmalı. Böylelikle sitenizin hatırlanmasını kolaylaştıracaktır.
  • Aldığınız alan adı ve blogunuzun adının aynı olması ise sizi takip edecekler için kolaylık sağlayacak ve akılda kalmanızı sağlayacaktır.
  • Eğer bulduğunuz alan adı iki kelimeden oluşuyorsa birbirine uyumlu iki kelime olmasına dikkat edin.
  •  Alan adınız; sizinle ve blogunuzun içeriği ile bağlantılı olmalı, sitenizin içeriğini anlatmalıdır. Alan adınızın sitenizin içeriğini anlatıyor olmasının SEO’ da olumlu etkilerini unutmamak gerekir. (Örneğin yemekle ilgili bir blogunuz varsa alan adınızda “yemek” kelimesinin geçmesi SEO için artı bir puan ve hedef kelimenizi içeren alan adı ile o kelimede arama motorlarında yükselmek daha kolaydır.)
  • Ve son olarak Türkçe karakter içermeyen kelimeler kullanmaya dikkat edilmelidir.
Sadece alan adı alıp hosting olarak Blogger’dan yararlanabilir miyim? Evet, hostinginiz blogger sisteminde kalacak şekilde blogunuzu dilediğiniz alan adı üzerinden kullanabilirsiniz.
 com, net gibi uzantıların hangisini tercih etmem gerekiyor?İnternetteki kullanım alışkanlığı ve yoğunluğu açısından önceliğiniz “.com” uzantılı olmalıdır. Fakat alan adlarınızın diğer kişi ve kurumlarca farklı uzantı ile (net, org, co) kullanılmasını istemiyorsanız diğer uzantılarını da alabilirsiniz.
Blogger’da alan aldını nasıl alabilirim? Blogger’ın yeni ara yüzü sayesinde sitenizi kendi alan adınızla kullanmak çok kolay… Blogger sistemini kullanan kullanıcılarımız öncelikle aşağıda ekran görüntüsünü eklediğimiz “Ayarlar”sekmesinin altında yer alan “Özel Alan Adı Ekle”  kısmından alacağınız alan adını blogunuza kolayca yönlendirebilirsiniz.
Yukarıdaki aşamayı atladıktan sonra karşınıza çıkacak ekrandan seçtiğiniz alan adının kullanılabilirliğini denetleyebilir, sizin için uygun olan uzantıyı seçebilirsiniz. Yine aynı ekrandan alan adınızın “com,net, org, biz” gibi seçeneklerini de alabilirsiniz.
Sonraki adımlarda gerekli kişisel bilgilerinizi doldurduktan sonra ödemenizi yaparak, alan adı (domain) alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Bumerang bakiyenizde biriken bir ödemeniz varsa bakiyenizde var olan kazancınızla bile alan adınızı almanız mümkün olacaktır.
Alan adını aldıktan sonra eski yazılarım kaybolur mu?Hayır, alan adını aldıktan sonra yazılarınız yine aynı şekilde yayında kalacaktır.
Alan adını aldığım sitemle Bumerang’a yeniden mi üye olmam gerekiyor?Hayır, sadece Bumerang panelinizin en üstünde bulunan “Ayarlarım” bölümünü kullanarak site bilgilerinizi güncellemeniz gerekmektedir. Site bilgilerinizi güncelledikten sonra siteniz,  editörlerimizce incelenip en geç 72 saat içerisinde tekrar aktif hale getirilir.
Alan adımı değiştirdiğimde Bumerang üyeliğimde herhangi bir değişim olur mu?Bumerang üyeliği belli kriterler göz önünde bulundurularak seçilmektedir. Eğer site içeriklerinizde onay öncesi değişim olmamışsa üyelik tipiniz değişmeyecektir.  Bumerang’da tekrar onay sürecine girmeniz sitenizin editörlerimizce tekrar değerlendirilmesini sağlayacağı için sitenizde yaptığınız iyileştirmeler sonucunca üyelik tipinizde bir yükseliş de olabilir.
 Site bilgilerimin değişimi Bumerang’daki bakiyeme yansıyacak mı?
Site bilgilerinizde yapacağınız hiçbir işlem bakiyenizi etkilemeyecek, tekliflerden kazandığınız bakiyeniz sabit kalacaktır.
***Diğer yazılarımızda da WordPress, Tumblr gibi ücretsiz blog sağlayıcılarını kullanan üyelerimize özel “alan adı alımı” başlıklı içerikler yayınlayacağız.
İyi bloglamalar!