Bu Blogda Ara

Kışlık Domates Sosu Tarifi

Konserve Domates Sosu Nasıl Yapılır ?
Kahvaltılık Menemenlik Domates Sosu Tarifi
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır ?
Kışlık Domates Sosu Yapımı
domates-sosu-tarifi
Kışlık Domates Sosu
Kış İçin Yapabileceğiniz , bütün bir kış boyunca kullanabileceğiniz harika domates soslarının tarifini vermek istedim , bu güzel domates soslarıyla menemen , çorba , makarna, kahvaltı, yemek yani kısacası domates ile yaptığınız tüm yemeklerde ayrıca kahvaltılarda tüketebilirsiniz , yani demek istediğim kışın hiç turfanda domates almadan güzel güzel tüketebileceğiniz bu sosları mutlaka yapın kışın hazırlıklarının olmazsa olmazı domates sosunu damak tadı ile tatlı tatlı tüketmenizi dileyerek hemen tarifime geçiyorum. Mutlaka sarımsak kullanın inanılmaz güzel bir tat veriyor.
Öncelikle Dikkat etmeniz gereken notlar ile tarifime başlamak istedim;
  1. Domatesleri asla rondodan geçirmeyin , domatesler sulandığı için pişme aşamasında istediğiniz yoğunluğa ulaşmaz , hem enerji kabına hemde zaman kaybına uğrarsınız , domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin veya domateslerin kabuklarını soyarak ufak ufak doğrayın.
  2. Domates sosu için için en uygun domates bardak domatestir pek çok çeşitli ismi vardır , Çanakkale domatesi olarak satılır , erik domates denir bu domatesin özelliği susuz ve çok etli olmasıdır , 
  3. Eğer domateslerin çekirdeklerini sosunuz da istemiyorsanız rendeledikten sonra ince süzgeçten geçirebilirsiniz , ama ben hem vitamini çekirdeğin dedir mantığıyla hemde süzgeç aşamasında ziyan olması yüzünden tercih etmiyorum , ayrıca diğer domates çeşitlerine göre daha az çekirdekli olduğundan erik domatesi tercih ettiğim için çekirdekleri de beni çok rahatsız etmiyor
  4. Yapılan domates soslarını genelde sarımsaksız kullanıyorlar ama ben hem aromasını çok sevdiğim için hemde sarımsağın koruyucu gücünden faydalanarak mutlaka soslara ekliyorum , sizinde en azından sosların bir kısmını sarımsak ekleyerek denemenizi isterim özellikle menemenlik sosa ekleyebilirsiniz.
  5. Eğer menemenlik sos yapıyorsanız sivri acı biber veya sivri tatlı biber kullanabilirsiniz onun daha çok yakıştığını düşünüyorum  , bu sos tarifi ile menemenli yapabilirsiniz biber ekleyecekseniz öncelikle biberleri az sıvı yağda yumuşayana kadar pişirip ardından domatesleri ekleyerek aşağıda anlatığım şekilde pişirebilirsiniz.
  6. Önce güvenlik diyerek domatesleri kavanozlara doldurma aşamasına geldiğinizde elinizi sıcaktan koruyacak havlu , fırın eldiveni gibi materyallerden yararlanmayı unutmayalım , ayrıca kavanozun kapağını kapatmak için konserve kapağı kapatıcı şeklinde ürünler satılıyor ben henüz rast gelmedim ama siz bulursanız kaçırmayın alın.
  7. Bu domates sosu yapımı aşamasında aklınıza takılan her soruyu altta bulunan facebook yorum panelinden çekinmeden sorabilirsiniz ,online olduğumda mutlaka cevaplayacağım
  8. Ayrıca bundan sonra yayınlayacağım kışlık hazırlıkları ve bundan sonraki tariflerimi kaçırmamak için Kolay yemek tarifleri siteme ücretsiz olarak üye olabilir ve tarif bildirimlerini günlük toplu olarak e-posta kutunuza gelmesini sağlayabilirsiniz. aşağıdaki kutucuğa mail adresinizi yazıp onaylayıp , e postanıza gelen maili onayladıktan düzenli olarak tariflerim mailinize gelecektir , lütfen ilk mail bildirimini onaylamayı unutmayın , 
  9. Tariflerim Mail Olarak e-postanıza Gelsin
    e posta adresinizi yazın:


    Delivered by FeedBurner
pek çok e posta üyeliği var ama ilk sistem mailini onaylanmadığı için hala alamayan okuyucularıma tekrar hatırlatmak isterim bildirim mailini kabul etmeleri gerekmektedir. Gelen mail KOLAY YEMEK TARİFLERİ olarak gelmektedir , sitemin ismidir unutmayın :)
Beni takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum , **ayrıca ilerleyen günlerde e-posta aboneliği sağlayan ve üyeliğini onaylayan okuyucularım arasında çekiliş yaparak çam sakızı çoban armağanı kış hazırlıklarınla ilgi hediyelerimi göndereceğimi buradan bildirmek istiyorum. İletişimi siteye üye olduğunuz e-posta adresiyle İletişim kuracağım.
Ayrıca göndereceğim hediyeler birebir kendi bahçemiz de yetiştirdiğimiz , ve kedi ellerimle topladığım ürünlerden olacak yetiştirme aşamasında gübrede dahil herhangi bir kimyasal kullanılmamış olup tamimiyle organiktir.

Şimdi gelelim tarife
bardak-domates
Çanakkale Domatesi
Kışlık Domates Sosu İçin Gerekli Malzemeler  ;
  • 5 kilo bardak (erik-Çanakkale) domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 baş sarımsak
  • Yeteri kadar kavanoz (700 gr kavanozda 3 ve ya 4 adet çıkıyor)
  • Temiz ve kullanılmamış kavanoz kapakları
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır ?
Kışlık Domates Sosu Nasıl Saklanır ?
  • Öncelikle domateslerimizi yıkayıp rendeliyoruz dilerseniz kabuklarını soyup iri şekilde doğrayabilirsiniz (Kabuklarımızı atmayalım onları değerlendireceğiz ziyan etmeyelim :))
  • Ben domatesleri rondo dan geçirmiyorum , nedenine yukarıda dikkat edilmesi gereken noktalarda  değinmiştim 
  • Geniş bir tencere veya litrelik düdüklü tencerede  kullanabilirsiniz, ben öyle yaptım domatesleri 20 kg kadar aldım ama 5 kg'lık şekillerde böldüm , kimisini sarımsaksız , kimisini iri doğrayarak, bir kısmını da menemen için kullanma amaçlı biberlerle birleştirerek yaptım .
  • Tencerenize domatesleri ekleyip 1 çay bardağı riviera zeytinyağı ekleyip , 1 çorba kaşığı tuzu ekleyip ateşin altını yakalım. 
  • Hafif fokurdamaya başladığında  sarımsakları soyup 3-4 parça keselim dilerseniz bütünde kullanabilirsiniz tercih sizin, sosa güzel bir aroma verdiği için sarımsağı tercih ediyorum, (sarımsak çabuk piştiğinden domatesleri ilk pişirmeye başladığımızda sarımsakları eklemeyelim kaynamaya başlayınca ekleyelim) (40 dakika kadar pişirip , altını kısalım ara ara karıştırarak yaklaşık 1 saat pişirelim)
  • Tenceredeki domatesler fokurdamaya başladığında altını kısıp ara ara karıştıralım ve çıkan suyu pişirirken çekmesini sağlayalım, not; pişirme aşamasında domatesin suyu azalıyor ama tam olarak bitmiyor ama kavanoza doldurduktan sonra zamanla azalıyor.
  • Tencerenin altı açık ve kaynarken önceden temizleyip kurulanan kavanozlara sıcak sıcak doldurup , bu aşamada elinize dikkat fırın eldiveni havlu gibi materyaller ile ellerinizi sıcaktan koruyun , kavanozun kapak kısmını iyice temizleyip kapağını kapatın. 
  • Kapaklarını kapattığınız kavanozları temiz bir havlunun üzerine ters çevirerek 1 gün bekletin, 
  • 1 gün sonunda kapaktan sos akıyor ise kapağını değiştirip tekrar kaynatın veya buzdolabına alıp kısa sürede tüketmeye çalışın , tutan kavanozları güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin böylelikle bütün bir kış boyunca kışlık domates soslarınızı saklayabilirsiniz
  • Kış boyunca harika kokulu bu sosu dilediğinizce yemek , makarna , çorba , menemen, kahvaltılık,  her şekilde kullanabilirsiniz. Açtığınız andan itibaren buzdolabında saklayarak 2-3 gün içinde kullanmaya devam edebilirsiniz ama çok bekletmeden kısa sürede tüketmeye özen gösterin.
Kalan Domates Kabuklardan salça yapımı tarifi için tıklayın
Diğer Kış Hazırlıklarının Tariflerine Ulaşmak için Tıklayın
Sevimin Aşkanasını Facebooktan Takip etmek İçin Tıklayın 
Twitterdan Takip etmek İçin Tıklayın 
Google Plusetan Takip etmek İçin Tıklayın 
kislik-domates-sosu-nasil-saklanir
kışlık domates sosu konservesi
Bütün bir kış Afiyet şeker olsun..

Kışlık Domates Sosu Tarifi
Kahvaltılık Domates Sosu Nasıl Yapılır
Menemenli Domates Sosu Tarifi
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır ?

Yorumlar

  1. Ayaş domatesinden olur mu?Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her Domatesten olur ama Çanakkale domatesi ile yani Erik domatesiyle daha az sulu ve daha verimli bir sonuç çıkıyor ortaya , lezzeti ise mükemmel .. ama Annem bahçesindeki domatesleri de yapıyor yani olmuyor demek yanlış olur

      Sil
  2. Ayaş domatesinden olur mu?Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sulu olmayan , bol etli ve lezzetli he tür domates olur :) , özellikle kışlık soslar için çanakkale domatesi , bardak domatesler tercih edilir. sevgiler

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Didem hanım merhaba ;
      Sulu olması önemli değil , zaten çokta koyu olmuyor mutlaka tutacaktır bazen domatesin özelliğinden dolayı yani çeşidine göre değişebiliyor tutacaktır tadına bayılacaksınız afiyetler olsun :)

      Sil
  4. Merhaba. Ben ilk defa yaptigim icin bilmiyordum. Sulu domates alip hazirladim. Sadece tuz ekleyip kirkbes dakika kaynattim. Tabi soslar da cok sulu oldu. Kapatip iki gun beklettim. Kapaklar tutmus. Sizce bozulur mu sulu yaptigim icin?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

ADSIZ SEÇİLEN YORUMLARDA İSİM BELİRTMENİZİ RİCA EDERİM.
Yorumlarınızla yazılarıma renk verdiğiniz için teşekkür ederim.