Bu Blogda Ara

Çibörek Tarifi

Çibörek Nasıl Yapılır ?
Çibörek Tarifi
Çibörek Tarifi
isimi değişik şekillerde söylenebilir Şırbörek Çibörek , Şuberek, Çiberek, Çuberek gibi 
Ne zamandır yapayım diyorum kısmet bu güneymiş kendi halkımın en ünlü hamur işidir.. şiirleri, yazıları, şarkıları bile vardır. çibörek'in adının yanlış bilinmesi ve yanlış vurgulanması içine koyulan kıymanın hiç pişmemiş olmasından kaynaklanıyor ama içindeki kıyma pişirilirken çiğ kalmıyor bu yanlış bilinen bir konudur ve bende bunu vurgulamak istedim...
Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer.
Benim dedem ramazanda her sahurda çibörek istermiş sahurda çiborek yemese karnım çılay dermiş :) toprağı bol olsun rahmetlinin kendini hiç görmedim ama nede olsa dedem sayar severim kendiside döneminin en saygın insanları arasında anılıyor Hacı Nöriy' dir ismi ama aile asıl urkuşlar (hürkuşlar) diye anılır annemin babaannesini ismi urkuş kartiyin(nine) eşi çok genç yaşta vefat etmiş urkuş kartiy erkek gibi kadınmış tarlada sürmüş ekinde biçmiş kimseye muhtaç olmamış o yüzden aile onun adıyla anılır o ayakta tutuğu için annemin çekirdek ailesi çok büyük bir aile annemle beraber tam 9 kardeşler eskiden herkez bir taraflara dağılmamışken yani aslında anneannem (hacı annem) hacı Rabia (Toprağı bol olsun) vefat etmemişken bayramlarda gerçekten kocaman bir aile olurduk işte o bayramlarda çiborek pişmeden bayramın tadı çıkmazdı tatarlar birbirlerine tutkundurlar aile bağları çok güçlüdür ve çok yardım severdir... neyse bu kadar bilgi verdikten sonra gelelim çiborek tarifimize  


Çibörek Malzemeler ; 
  • Yeteri kadar un
  • Yarım Tatlı kaşığı silme tuz
  • Su
Çibörek İç Harcı 
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet buyuk soğan
  • 1 adet küçük boy patates
  • yarım çay kaşığı tuz
  • yarıma yakın karabiber
  • 1 çay bardağına yakın su 
Çibörek Tarifi
    Un tuz ve su karıştırılarak hamur yoğurulur kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve üstü bir bezle örtülerek 30 dk kadar dinlendirilir. dinlendikten sonra rulo haline getirilerek baş parmak kalınlığında bezeler kesilir her bir beze 1 yemek tabağından biraz daha küçük olacak şekilde olacağı için bezeler o büyüklüğe uygun olarak kesilmelidir.
 diğer tarafta kıymanın içine soğan ve patates rendenin ince tarafıyla rendelenir (patatesin katılmasının nedeni kızartırken yağının sıçramaması içindir) içine su eklenir yapılırken suyu bittikçe azar azar ilave edilir.

Bu arada bezeler 20 cm çapında daireler oluşturacak şekilde açılır. tek başınıza yapıyorsanız hamurları bekletecekseniz temiz bir derginin  arasına hamurları açıp yapışmayacak şekilde tek tek yapraklarının arasına yerleştirebilirsiniz ama çok beklememelidir hamurlar bekledikçe daha çok yapışır.
 
çibörek hamuru
 Hamurların  açılması bittikten sonra hazırlanan harç daire şeklinde açılmış hamurun içine sürülerek yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde kaşığın sırtıyla yayılarak sürülür. hamurun boş kalan kısmı dolu harç tarafının üstüne kapatılır ve harcın dışarıya akmaması için parmakla bastırılıp kenarları bir tabakla veya 
tırtırlı rulet ile kesilir . Çok Kızgın ve harlı ateşin üzerinde tercihen şöyün kazanda kuvvetli ateşte her iki tarafında pembe oluncaya kadar pişirilir . 




Çibörek Nasıl Şekillendirilir



Çibörek yapımının Püf Noktaları;
  • Varsa şöyin kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin.
  • Harcı biraz sulu olursa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür. Bunun içinde harca yarım bardak suyu bir kere ilave etmek yerine, yaptıkça harcın suyunun azaldığını gördükçe, su eklenirse çiböreklerin çoğu daha sulu olacaktır. 
  • Hamurlar açılırken birbirine yapışmaması için unlamak gerekir. Çiböreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar.
  • İçine harç konulduktan sonra, bekletilmeden mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılması gerekir.
  • Hazırlanan malzeme 6-8 kişiliktir. Mümkünse ayran ile yenmesi tavsiye edilir.
Afiyet olsun...
Bir şiir ...
ataydan kalgan aşlar etli maytı kamuraş
kobetemen katlama laşka cantık tataraş
şıborekmen kım osse hastalık neken bilmez
balaban bir doktur aytkan tansiyonlu bir kartka
başın avursa yada kelse ağır bir sancı
dakkasında keser şırbörektir ilacı
Çibörek Tarifi
Çibörek nasıl yapılır

Yorumlar

  1. Canım yaa!! ne kadar güzel bilgiler vermşsin.. Çiğ börek yemeyeli aylar oldu valla.. şu örgü işlerini bırakabilirsem yapıcam inşallah.. Süper görünüyor.. Ellerine kollarına sağlık..:))

    YanıtlaSil
  2. Tesekkurler tasarıbell :) yakında çoban göbete ve kalakay tarifide koyacagım :) inşallah bana kızmassın iştahımı acıyorum diye sadece zaman bulamıyorum yaptık yiyip bitirdik bile... tarifi bekliyor cebimde :)... sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ah canımmm :) Bende Rumeli Türküyüm bu börek herhalde bizlerin ortak böreği :) bizde çok severek yapar ve yeriz çiğbörek bizdeki :) ama anlattığın hikayeyi bilmiyordum belkide dediğin gibi çibörektirde değişip bize böyle gelmiştir. Ellerine sağlık birde böyle deneyeceğim. Bizimkinin hamuru çok malzemeli bu daha kolay sanki... Bu arada Bodrumda olmana çok sevindim kendimi bende yanlız hissediyordum. Görüşüp tanışmayı umarım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar tesadüfü gezinirken bloğunuzu gördüm çok beğendim Çibörek en çok sevdiğim börektir.Göbeteyi de biz tavuklu yapıyoruz bir adıda talih böreği diyor arkadaşlar Romanya Tatarı olan arkadaşlardan onlardan öğrenmiştim.Birde baştaki un miktarına bir göz atarsanız gözünüzden kaçmış sanırım .Sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

ADSIZ SEÇİLEN YORUMLARDA İSİM BELİRTMENİZİ RİCA EDERİM.
Yorumlarınızla yazılarıma renk verdiğiniz için teşekkür ederim.