Bu Blogda Ara

Binbirçiçek'ten "Benim Ballı Tarifim"

Mutfağımda güvenerek kullandığım saf doğal bal Binbirçiçek geçtiğimiz günlerde Eks mutfak akademisi ile birlikte ‘’Benim Ballı Tarifim’’ adlı bir yemek yarışması düzenledi. Yarışma ile ilgili yakın takipteydim; heyecan dolu lezzet fışkıran tarifleri beğeni ve ilgiyle takip ettiğimi belirtmeden geçmek istemiyorum; bu tür yarışmalar ilgi alanıma girdiğinden bende pür dikkat bir ilgi vardı. Çok merak ettiğimi yarışmanın sonucunun ne olacağını, kimin birincilik alacağını, heyecan ve sabırsızlıkla beklediğimi itiraf etmeliyim. Hemen altta yer alan videoyla siz de bu güzel anlara ortak olup yarışmanın nabzını hissedebilirsiniz.


Birinciliği değerlendiren jüri üyeleri benim de yakından takip ettiğim EKS Mutfak Akademisi’nin ünlü şefleriydi. Lezzet ve sunum başta olmak üzere bu iddialı tarifleri değerlendirdiler. Sonucu ben de sizlerin yazacaklarımı beklediğiniz gibi ilgi ve heyecanla bekledim.

Yarışma sonuçlandığında birinci olarak kazanan tarif ‘’Armut Kralı’’ oldu. Bu nefis tarif Sera Aied’e ait olup gerçekten iştah kabartıcı olduğunu belirtmeliyim. Ayrıca bu nefis tarif ona İstikbal Regina’dan 10.000 TL değerinde hediye çeki kazandırdı.

Tabii ki bu iddialı tariflerin tek kazananı yok, benim de favorim olan Birgül Erdoğan’ın yaptığı ‘’Ballı Pancar Topları’’ yemeği görünüşüyle en iştah açıcı yemek olarak değerlendirildi. Jüri üyeleri Binbirçiçek marka müdürü Murat Akkaya ve yakından takip ettiğim seçkin blogların yazarlarından oluşuyordu. Birgül Hanım Ballı Pancar Topları tarifiyle İstikbal Regina’dan 500 TL değerinde hediye çekinin sahibi oldu.

Birbirinden nefis tariflerin bazılarını sizinle paylaşarak denemenizi tavsiye edeceğim. Ama öncesinde belirtmek istediğim yarışmadaki seçkin tariflerden oluşacak ‘’Binbirçiçek İle Zarif Seçimler’’ adlı kitabın önümüzdeki günlerde dağıtılacak olduğu bilgisini edinmiş bulunmaktayım ve bu güzel tarif kitabını kaçırmayın, arşivinizde mutlaka yer alması gereken nefis bir tarif kitabı.

Balın doğallığını ve saflığını yansıtan şık yarışmada kazanan tarifleri siz de denemek isterseniz, Armut Kralı ve Ballı Pancar Topları'nın ve beğendiğim diğer lezzetlerin reçetelerine sizler için ulaştım. Dereceye giren ve beğendiğiniz bu güzel tarifleri deneyerek; mutfağınıza renk, damağınıza hoş bir tat bırakan Binbirçiçek'in farklı meyve karışımları ve nefis gıdalar ile uyumuna bizzat şahit olmanız için hemen tariflere geçiyorum.


Armut Kralı (6 kişilik)

Malzemeler

50 gram tereyağı
4 adet armut
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı süzme çiçek balı
3 adet baklava yufkası
Bir avuç badem

Yapılışı
Bir tavaya tereyağı koyun. Armutları tereyağında pişirdikten sonra yufkayla sarın. Hazırlanan yufkalı malzemeyi kızartın. Üzerine önce şerbet sonra da biraz badem ilave ederek servis edin.

Ballı Pancar Topları (4 kişilik)

Malzemeler
6 adet pancar
8 adet hurma
4 yemek kaşığı süzme çiçek balı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zencefil
Taze nane yaprakları

İç Dolgusu İçin
1 çay bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı bal

Alt Zemini İçin
1 limon
2 tatlı kaşığı bal

Yapılışı
Pancarları sirke ile haşlayın. Sonra zencefil, hurma, 4 yemek kaşığı bal ve zeytinyağıyla birlikte hepsini rondodan geçirip dinlendirin. Ardından dilimlenmiş limonları 2 tatlı kaşığı balla karamelize edin. Ayrı bir kaba ceviz içi, 2 çay kaşığı bal ve tarçını dökün, iyice karıştırın. Dinlenen ballı pancarlara şekil verip, içine hazırladığınız (tarçınlı) karışımdan koyun. Dilerseniz üzerine taze nane koyarak süsleyebilirsiniz

Hüthüt Kuşu (4 kişilik)

Malzemeler
750 g yağsız kuzu eti
450 g ayva
75 g tereyağı
15 g Binbirçiçek Süzme Bal
10 g şeker
50 g yaş badem
30 g kuru kayısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Çok az tuz
Çok az karabiber

Yapılışı
Bir kapta Binbirçiçek Süzme Bal’ı bir miktar suyla karıştırarak ballı su hazırlayın. Ardından ayvaları yıkayın ve iki ucundan sap kısımlarını koparın. Önce ikiye sonra dörde bölerek içlerini temizleyin. Etleri sıvıyağ ile çok kısık ateşte, suyunu salana kadar pişirin. Etler suyunu çekmeye başlayınca tuz ve karabiber koyun. Etler rengini alınca önceden hazırladığınız ballı suyu ekleyin ve toz şeker serpin. Alt üst ederek etleri bir miktar daha renkleri kahverengiye dönünceye kadar pişirin. Böylece tavada kalan yağ da etlerin üzerine eklenir. 5 dakika daha pişirin. Ardından başka bir tavada bademleri tereyağında kavurun, ardından ayva ve kuru kayısıları ekleyin. Kayısı ve ayvalar piştikten sonra tavadakileri etlerin üzerine ilave edin. Yemeğiniz servise hazır. Unutmayın, hazırlamış olduğunuz yemeği çukur tabakta ve yanında bir dal taze kekikle sunmanızda fayda var.


Ballı Tahinli Çıtır Sarma (10 kişilik)

Malzemeler
3 yufka
1 su bardağı Binbirçiçek Süzme Bal
1 su bardağından 2 parmak fazla tahin
1 su bardağı kadar dövülmüş fındık
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta sarısı
½ su bardağı pudra şekeri

Yapılışı
Bal, tahin, fındık ve mahlebi bir kaba dökerek karıştırın. Düz bir yerde (mesela tezgahta) yufkayı açıp üzerine hazırladığınız harcın yaklaşık üçte birini koyun, harcı ikiye yayın. İkinci yufkayı harcın üzerine koyun. Kalan harcın yarısını yufkanın üzerine iyice yayın. Sonra harcın üzerine bir yufka daha koyun, kalan harcı da son yufkanın üzerine iyice yayın. Yufkaları rulo şeklinde yuvarlayıp 4-5 cm eninde verev dilimleyin. Dilimleri fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 175 derecede fırında kızartın. Servis sırasında üzerine pudra şekeri serperek ikram edin.

Ballı ve İncirli Ekmek Turta (10 kişilik)

Malzemeler

2,5 su bardağı süt
1 adet bayat ekmek
8 adet kuru incir
4 adet yumurta
3 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı Binbirçiçek Süzme Bal

Yapılışı
Ekmeği bir kaseye ufaladıktan sonra sütle ıslatın. Yumuşaması için 20 dakika bekletin. İncirleri de su dolu bir kasede bekleterek yumuşatın. Süzülmüş incirlerin her birini 5-6 dilim halinde kesin. 4 yumurtayı bir kasede çırparak içine önceden eritilmiş 2 kaşık tereyağı ekleyin. Hazırladığınız karışımı bal ve sütlü ekmek ve balla birlikte mikserle karıştırın. Daha sonra incir dilimlerini bu karışıma ekleyin. 18x20 cm boyutlarındaki bir fırın kabını yağlı kağıtla döşeyin ve kalan 1 kaşık tereyağıyla yağlayın. Mikserdeki karışımı tepsinin içerisine dökün ve daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Turtanız krem şanti veya kaymakla birlikte servise hazır.

Ballı Cevizli Lokma (10 kişilik)

Malzemeler
1 su bardağı soda
1 su bardağı sıvıyağ
1 poşet kabartma tozu
Yarım çay kaşığından biraz daha fazla tuz
Alabildiğine un
2 su bardağı tüm ceviz içi
1 paket hindistancevizi
1 çay bardağı fındık

Şerbeti için
2 su bardağı su
1 su bardağı Binbirçiçek Süzme Bal
Çeyrek limonun suyu

Yapılışı
Bir kaba soda, sıvıyağ, kabartma tozu, tuz ve unu dökün ve karın. Kulak memesinden biraz daha sert bir kıvama gelecek şekilde hamur yaptıktan sonra 20 dakika dinlendirin. Hamuru sıkarak ceviz büyüklüğünde parçalar elde edin. Parçaların içlerine tüm ceviz içi koyun ve tepsiye dizin. 180 dereceye ayarlı fırında pişirin. Bu sırada bir tencereye su, bal ve limon suyu koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra şerbeti soğumaya bırakın. Fırından çıkan parçaları önceden hazırladığınız soğutulmuş ballı şerbete batırın. Tatlıları şerbetten aldıktan sonra hindistancevizi ve dövülmüş fındık karışımına bulayıp servis edin. Unutmayın, ballı cevizli lokmalar çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak.


Afiyet Bal Olsun,
Mutfağınızda parmak yalatan lezzet Binbirçiçek sofranızdan eksik olmasın.

Yorumlar

  1. Çok değerli bir post okudum şuan. Tebrik ederim. Tariflerde birbirinden güzeller.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar
    Harika favoriniz olan Ballı pancar topları benim Tarifim. Blogları ziyaret ederken ismime rastlamak beni sevindirdi. Harikasınız sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

ADSIZ SEÇİLEN YORUMLARDA İSİM BELİRTMENİZİ RİCA EDERİM.
Yorumlarınızla yazılarıma renk verdiğiniz için teşekkür ederim.